Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inForumtråd

Välkommen till Fuska.nus forum. För att kunna skriva i forumet måste du vara medlem och inloggad. Medlem blir du gratis genom att klicka på Registrera dig i logga in-rutan. Men du kan kika runt i alla forumen och läsa även om du inte är inloggad.Sporthistoriens största fuskare

25/04 -21 19:49 michael2004

michael2004 Administratör

390 XP 107 inlägg

Historien är kantad av mer eller mindre lyckosamma försök till fusk, några mer lyckosamma än andra som gått obemärkt förbi, men även de som blivit ertappade med att fuska. Vissa har till och med blivit påkomna med att fuska och ändå lyckats reda ut det och fått behålla sitt pris. Det handlar oftast om doping, där man valt att använda sig av förbjudna prestationshöjande medel, andra har valt en något våldsammare lösning för att vinna och vissa hävdar att förklaringen är övernaturliga krafter.
Inom kortspel, slotmaskiner och onlinepoker är det såklart också möjligt att fuska, när det kommer till att försöka lura ett casino på pengar så kan konsekvenserna bli ödesdigra, i alla fall på den gamla goda tiden.

Att vinna genom fusk, utan konsekvens
Några av världens största idrottsstjärnor har blivit ertappade med att fuska och ändå, på något sätt, lyckats klara sig ur det utan att bli fråntagen sin vinst, sitt pris eller medalj. En av världens största stjärnor, i världens största sport, lyckades till och med komma undan med det trots att hela världen såg på.
När Diego Maradona slog in bollen med handen i kvartsfinalen mot England under Fotbolls-VM 1986. ”Det var delvis Maradonas hand, och delvis Guds hand”, sa Maradona dagen efter 2-1 segern som tog Argentina till finalen där de bärgade guldet. I samma match gjorde Maradona även ytterligare ett mål, som av många klassas som världens vackraste fotbollsmål.

Hur sätter man sin motståndare ur spel?
Rivalitet är ofta något som höjer intresset och nöjet med att titta på och utöva idrott, ibland händer det dock att vissa tar det lite för långt. Inför Olympiska Spelen i Lillehammer 1994 är det uttagning för USAs damer i konståkning i Detroit och Nancy Kerrigan är där för att ta en plats. Utanför sitt omklädningsrum blir hon attackerad av en man med ett järnrör som slår sönder hennes högra knä.
Kerrigans främsta konkurrent om en plats till Vinter-OS är Tonya Harding, som senare landar utanför pallplats i Norge. Hennes man och livvakt döms till fängelse för misshandeln av Nancy Kerrigan, hon själv förnekar all inblandning. Hon kommer senare att dömas till samhällstjänst för att ha hindrat utredningen och blir senare även avstängd på livstid av det amerikanska konståkningsförbundet.

Neka in i det sista
Johann Mühlegg, den tyske längdskidåkaren som bytte nationalitet och vann världscupen som spanjor, fick en medaljuppgradering från brons till silver under finska dopingskandalen i Lahtis och tog hem två guld under Vinter-OS 2002. Diskvalificerades under samma OS då han efter tävling i en annan distans, testades positivt för EPO. Samma preparat som Lance Armstrong använde sig av under sina segrar i Tour de France. Till skillnad fån många andra fuskare inom sport, har Mühlegg aldrig erkänt sig skyldig till doping, detta trots att Idrottens skiljedomstol har ansett honom skyldig och har tagit ifrån honom alla hans OS-medaljer.

Otillåtna färdmedel
Anabola steroider, Guds hand och järnrör i all ära, men när man tar tåget för att vinna ett maraton, då har man tagit det till en annan nivå. Först över mållinjen av damerna under Boston Marathon 1980, påhejad av kollegor, kom Rosie Ruiz.  En relativt okänd löpare, utan någon som helst koll på intervallträning och snabbdistans, sprang i mål på rekordtid och var dessutom varken utmattad eller svettig. Man började ana ugglor i mossen och undersökte saken och det visade sig att Ruiz inte fanns registrerad vid några kontrollstationer.
Redan när hon kvalificerade sig för Boston Marathon, under New York Marathon, antas hon ha fuskat. Detta då åskådare sett henne hoppa in på banan nära mål, samt att vittnen har stött på henne i tunnelbanan under loppets gång. Rosie Ruiz har heller aldrig erkänt att hon fuskat och hävdade in i sin död att hon vunnit regelrätt och vägrat lämna tillbaka sin medalj.

Fejka handikapp och vinna Paralympics
Detta är kanske det värsta genom sportens hela historia, nästan ett helt lag som fejkar sina utvecklingsstörningar för att vinna Paralympics. Det är precis vad Spaniens basketlag gjorde under Paralympics i Sydney 2000. Ett omfattande fusk som kanske aldrig hade uppdagats om det inte var för att en av spelarna inte orkade leva med lögnen och skammen.
Tio av tolv spelare påstod sig lida av förståndshandikapp och det gjordes inga tester, vem ljuger om en sådan sak? Kravet var att man inte hade ett IQ på över 75, en mild intellektuell funktionsnedsättning. Det var upp till varje land att garantera att spelarna var kvalificerade, inga konstigheter. Såklart vann spanjorerna överlägset och de blev ombedda att hålla igen för att folk inte skulle förstå bluffen, de skulle även agera utvecklingsstörda utanför planen.
När bilder publicerades på laget i media, vilket sällan görs i större utsträckning då Paralympics sker i skuggan av OS, kändes flera av spelarna igen som amatörspelare och tidigare halvproffs. Det hela mynnade ut i att laget fick lämna tillbaka sina medaljer och den vice ordföranden i Spaniens paralympiska kommitté fick sparken.

Ta rättvisan ur spelet
När man väljer att använda sig av fusk, anabola och genvägar, tar man all rättvisa ur spelet. Det är inte längre på lika villkor och den som vinner har egentligen aldrig vunnit, utan bara förstört för andra. Maradonas mål gjorde inte så att Argentina vann, det gjorde så att England förlorade. Nancy Kerrigans trasiga knä gav inte någon medalj Tonya Harding och att fejka ett handikapp för att vinna Paralympics, det är bara fel.


Svara

Du måste vara inloggad för att svara på trådar.

Hoppa till forum

Trådar