Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inPåverkar spelande din kreditvärdighet?


Inskickat av michael2004 den 30/06 -19 13:19


Det är mycket man måste tänka på när man ska låna pengar. Bland annat vilka faktorer som kan påverka ens kreditvärdighet. Vissa är oroliga för att spelande online kan påverka hur banken ser på ens kreditvärdighet. Och det finns faktiskt en hel del saker man bör tänka på om man ska ta ett lån inom snar framtid. Att man spelar i sig kommer dock aldrig att synas i en kreditupplysning. En kreditupplysning är en upplysning som vittnar om hur din ekonomiska situation ser ut. Att en bank inhämtar en kreditupplysning är ett led i den kreditprövning som låneinstitutet måste göra enligt lag. Under kreditprövningen gör man en bedömning av din förmåga att kunna återbetala ett lån utifrån den inkomst du har samt övriga lån och skulder som måste betalas. Däremot lägger banken inte sig i hur du spenderar övriga pengar du har så som sparpengar. Således kommer spelande online inte att påverka din kreditvärdighet så länge du inte lånar för att finansiera ditt spelande.

Kommer spel att påverka dina chanser att få ett privatlån? Även om spel i sig inte påverkar din kreditvärdighet så kan konsekvenserna av ditt spelande påverka framtida möjligheter att få låna pengar. Använder du exempelvis ett kreditkort för att spela så innebär detta att du utnyttjar ett kreditutrymme. Att krediten är använd kan långivaren se i kreditupplysningen från UC. Däremot ser inte långivaren vad du använt krediten till.

Även när du ansöker om ett kreditkort så kommer detta att påverka din kreditvärdighet. Detta då du för en förfrågan i din kreditupplysning. Många förfrågningar är enligt många banker ett tecken på en svajig ekonomi. Kreditutrymmet på ditt kreditkort kommer också radas upp som en skuld oavsett om du använt dig av krediten eller inte. I samband med att du ansöker om ett privatlån kommer långivaren att se över hur mycket skulder du har. Är dessa skulder stora i förhållande till dina inkomster så kommer det bli svårare för dig att få ett lån.

För att inte försvåra dina framtida chanser att få lån så kan du ha som regel att enbart spela med dina egna pengar. Spela ansvarsfullt med pengar du har råd att förlora och spela aldrig på kredit. På så sätt minimerar du risken för att ditt spelande kommer att påverka dina chanser att få ett lån.
Att livnära sig på spel
Om man däremot livnär sig helt på spel kan det bli lite svårare med lån. Om den enda inkomst man har kommer från poker och casinospel så betalar man i regel ingen skatt. Därmed syns inte heller någon taxerad inkomst i ens kreditupplysning. Detta kommer långivaren att tolka som att du inte har någon fast inkomst och därmed neka dig ett lån.

Trots att du regelbundet får in pengar från dina spel ser det alltså ut som om du vare sig har arbete eller inkomst. Detta innebär i långivarens ögon att du inte har någon bra återbetalningsförmåga. Bolag som erbjuder konsumentkrediter och lån på den svenska marknaden måste följa konsumentkreditlagen. I denna lag står det att man inte får låna ut pengar till individer som inte har den återbetalningsförmåga som krävs.
Låna utan kreditupplysning från UC
Om du behöver låna pengar utan inkomst är det en bättre idé att vända dig till en kreditgivare som erbjuder SMS-lån och mindre krediter. Dessa bolag tar också en kreditupplysning men använder sig inte av UC. Istället använder man sig av alternativa kreditupplysningsföretag. Detta gör att större banker i Sverige inte kommer att se din förfrågan och därmed kommer inte heller din kreditvärdighet att påverkas. Dessutom ställer dessa långivare inte lika hårda krav på låntagare som bankerna gör. Istället kan du låna 2000 kr utan problem trots att du har låg inkomst eller ett par betalningsanmärkningar. Att ta smslån är dock inget du bör göra på regelbunden basis. Istället ska du se det som en tillfällig lösning när du behöver pengar snabbt.

Det kan vara bra att veta att det inte bara är inkomst från anställning som räknas som inkomst. En inkomst i långivarens ögon kan vara alltifrån föräldrapenning till a-kassa och pension.

Kommentarer: Länk till forumtrådKommentarer